Centrul Stelutelor - centru social de suport si recuperare destinat copiilor aflati in situatii de risc

Centrul Stelutelor a fost infiintat de catre Asociatia M.A.M.E., in luna iunie 2014, cu scopul de a oferi servicii de suport, consiliere si recuperare copiilor cu boli cronice si copiilor care provin din medii sociale defavorizate.

In cadrul Centrului Stelutelor, copiii beneficiaza, in mod gratuit, de urmatoarele servicii:

Informare si indrumare socio-medicala
Consilierii Asociatiei  M.A.M.E. asista parintii cu copii bolnavi prin: informare si indrumare, consultanta in accesarea formularului E112/S2 pentru plata unor interventii chirurgicale sau tratamente ce nu pot fi efectuate in Romania, contactarea si mentinerea legaturii cu clinici din strainatate, incurajarea solicitarii unei a doua opinii medicale. De asemenea, in cadrul Centrului Stelutelor, sunt organizate periodic intalniri cu medici de renume si specialisti din diverse domenii pentru a oferi parintilor informatii legate de diagnostic, nutritie adecvata, tratamente, drepturi si obligatii legale sau alte probleme specifice perioadei de criza aparute ca urmare a primirii unui diagnostic grav.          

Asistenta sociala     
Managerii de caz prin serviciul de asistenta sociala ofera sprijin copiilor care se confrunta cu o boala cronica, precum si celor care trec prin situatii de criza sau vulnerabilitate sociala cu scopul de a creste calitatea vietii si de a preveni si combate riscul de excluziune sociala.  Asistarea familiei si a copilului se face diversificat si personalizat si sunt adaptate la nevoile in continua schimbare ale beneficiarilor centrului.

Consiliere psihologica individuala si de grup
Psihoterapeutii din cadrul centrului ajuta copiii si parintii acestora sa isi descopere resursele interioare de care au nevoie pentru a trece mai usor peste perioada de criza, atat in cazul in care se lupta cu o boala grava cat si in cazul in care se confrunta cu diverse probleme de natura psiho-sociala.   

Consiliere medicala
Consultantul medical colaboreaza cu asistentul social si cu psihoterapeutul pentru a evalua periodic nevoile socio-medicale ale copiilor beneficiari ai centrului. De asemenea, ofera consultanta pe teme legate de tratamente, regim alimentar si conditiile sociale impuse de boala pentru a preveni eventuale complicatii si colaboreaza cu medici din spitale si clinici pentru informarea corecta referitoare la starea de sanatate a pacientului.

Consiliere nutritionala
Consultantul nutritional sustine workshop-uri pe teme legate de un stil de viata sanatos la care participa copiii, beneficiari ai centrului, si parintii lor pentru a primi informatii si recomandari utile pentru crearea si mentinerea unor obiceiuri sanatoase menite a le imbunatati calitatea vietii si a le oferi o stare fizica si emotionala echilibrata pentru prevenirea unor eventuale complicatii medicale.    

Consiliere juridica
Consilierul juridic colaboreaza cu managerul de caz pentru a oferi familiei suport in vederea solutionarii unor probleme de natura juridica cu care se confrunta, fie ca este vorba despre drepturile pacientului, fie ca este vorba despre drepturile persoanelor asistate social.

Ludoterapie
Activitatile de joc si socializare in timpul liber au ca obiectiv principal dezvoltarea armonioasa a copilului, integrarea lui in grup si valorificarea abilitatilor si potentialului prin atelierele de dans, teatru, muzica, activitati recreative, sustinute.

Logopedie
Activitatea logopedica este centrata pe prevenirea, ameliorarea sau inlaturarea  tulburarilor de limbaj, aparute ca urmare a unor afectiuni fizice sau psihice, cu care se confrunta copilul in momentul in care familia acestuia ne solicita sprijinul.

Ateliere de terapie emotionala
Terapia prin arta si joc ofera copiilor posibilitatea sa se exprime creativ, sub diferite forme: desen, pictura, modelaj, colaj, quilling, origami sau joc de rol, ajutandu-i sa isi diminueze sentimentele negative si sa treaca mai usor peste problemele cu care se confrunta.
 
Kinetoterapie
Gimnastica medicala efectuata sub atenta supraveghere a specialistului in cabinetul de Kinetoterapie asigura copilului refacerea unor functii diminuate in diverse afectiuni ale aparatului locomotor prin exercitii adaptate nevoilor si capacitatii acestuia.   

Ergoterapie
Activitatile de ergoterapie (terapie ocupationala) sunt destinate copiilor cu deficiente fizice sau mintale si se pun in practica cu ajutorul unor dispozitive din metal, plastic, textil sau lemn pentru a-I ajuta sa isi exerseze concentrarea, motricitatea, perceptia cognitiva, coordonarea ochi-mana, recunoasterea culorilor, capacitatile neuropshihologice.

Activitati socio-educative
In cadrul Centrului Stelutelor, copiii participa la activitati educative si de socializare organizate cu scopul de a-i ajuta pe copii sa se reintegreze social si sa isi petreaca timpul liber intr-un mod cat mai placut si util.

Proiectul Centrul Stelutelor, centru social de suport si recuperare destinat copiilor aflati in situatii de risc, a fost finantat in perioada martie 2015 - aprilie 2016 prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. In prezent, avem nevoie de sprijinul donatorilor si al sponsorilor pentru a continua sa oferim serviciile socio-medicale complementare tratamentului medical, de care au nevoie copiii bolnavi pe care Asociatia M.A.M.E. ii ajuta.